Podotherapeutische zolen
Gebruik
- Zorg voor een zo vlak mogelijke bodem in uw schoenen. Verwijder dus voorgevormde voetbedden of comfortzolen.
- De zolen moeten vlak in de schoenen liggen en mogen niet opkrullen.
- Mochten uw schoenen gaan kraken bij het gebruik van de zolen, verwijder dan de zolen, strooi een beetje talkpoeder in de schoenen en probeer uw zolen opnieuw.
- Evenals er schoenen bestaan voor dagelijks gebruik en speciaal voor het sporten, zijn er ook podotherapeutische inlay’s voor dagelijks gebruik en podotherapeutische sportzolen. Meestal zal getracht worden een zo breed mogelijk gebruik van zolen te bereiken.
- In principe mag u de hele dag op de zolen lopen. Ter voorkoming van druk en/ of spierpijn is het verstandig om in het begin de zolen enkele uren per dag te dragen en dit binnen twee weken op te bouwen tot volledig gebruik.
- FORCEER NOOIT! Als u na 2 weken nog hinder ondervindt van de zool, neem dan contact op met de praktijk.
Onderhoud
- Haal de zolen iedere avond uit uw schoenen zodat ze kunnen luchten. Klop uw schoenen uit om zand en stof te verwijderen.
- Worden de zolen nat door transpiratie of regen, leg ze dan niet bij de verwarming of kachel te drogen maar laat ze op natuurlijke wijze droog worden.
- Is uw zool afgedekt met leer, vet dan 1 keer per maand de bovenzijde in met kleurloze schoen- of ledervet.
- Sportzolen of zolen met een andere afdek, kunt u afnemen met een vochtige doek.
- Als het leerdek begint te slijten, dan kunt u de zolen van een ander leerdek laten voorzien. Dit is minder kostbaar dan geheel nieuwe zolen.
- Een jaarlijkse zoolcontrole is raadzaam. Neem altijd eerder contact op bij nieuwe klachten, operaties in het heup- tot voetgebied, slijtage van materiaal of bij vragen.